Quin és el concepte darrere del Ziryab?

El concepte Ziryab és una barreja de cultures. El seu objectiu és reunir els sabors variats i picants, les herbes fresques de tot el Mediterrani amb els sabors tradicionals de Catalunya per a oferir una experiència culinària única, a la vegada que es gaudeix d’una àmplia varietat de vins acuradament seleccionats d’entre les regions vinícoles del de Catalunya i de tota la zona Mediterrània. Les tapes de fusió del Ziryab et porten sabors de Mediterrani – fent servir espècies com ara barreges de farigola o sumac i herbes com la menta, el romaní i la sàlvia, fruites com les ametlles, figues i dàtils – i te’ls apropen mitjançant la fusió amb plats més tradicionals que es troben arreu de Barcelona. “Tapes de Barcelona” … amb un twist!

Qui Era Ziryab?

Ziryab va ser el sobrenom donat a Abu el-Hasan ‘Ali Ibn Nafi,’ un jove músic nascut a Bagdad al segle VIII. Quan Ziryab va assumir que el seu talent musical era millor que el del seu mestre, va saber també que era el moment de marxar de Mesopotàmia; doncs entenia que no hi havia ofensa major que la permanència sota tutela en aquelles circumstàncies. L’any 833, després d’un llarg camí, va arribar a la ciutat de Còrdova, per aquells temps el cor de la Península Ibèrica Islàmica, on va ser acollit per la cort dels Califes Abbàssides i començà a desenvolupar la seva tasca com a conseller reial.

La gent de la cort de seguida es va adonar que Ziryab posseïa un talent fora del comú: no només era capaç de compondre i tocar una música exquisida (d’aquí el seu sobrenom de Ziryab, que significa merla), sinó que els seus coneixements s’estenien a matèries tant dispars com la poesia, l’art, la moda, la geologia, la química o l’astronomia. Apart d’aportar nous estils musicals i instruments a la regió de l’Al-Andalús (va ser el creador d’una mena de llaüt amb cinc cordes que esdevingué molt popular a la cort), Ziryab també va revolucionar la cultura hispànica de l’època en la seva faceta culinària, introduint nous conceptes com la copa de vidre, l’ordre en que serveix el menjar (primer plat, segon plat i postre) i el consum d’espàrrecs, així com increïbles sabors que van transformar totalment la identitat de la gastronomia local.

Amb totes les innovacions que va aportar al llarg de la seva vida, la figura de Ziryab va obrir noves i estimulants rutes que poden lligar-se al procés de fusió de les tapes amb sabors de tots els països pels quals va passar durant els seus viatges… 

Alguns articles i videos sobre el Ziryab...

Inspirock (anglès)

Article sobre el Shisha lounge

veure més
Les Bons Plans de Barcelone (francès)

Un article sobre restaurants romàntics en Barcelona

veure més
el Periodico (castellà)

Un article sobre la sordera i el Ziryab

veure més
Infomix (castellà)

Un documental curt sobre el Ziryab

veure més