title in white and title in yellow
La nostra carta de vins
Ziryab compta amb una variada selecció de vins procedents de les diferents regions vinícoles de Catalunya, un territori de vegades desconegut entre els estrangers que venen de visita a Barcelona. No obstant això, Catalunya és terra de vins fantàstics i de visita obligada per a provar algunes de les seves varietats autòctones com ara el Sumoll, Picapoll, Trepat…
Aquesta és la carta de vins actual (la canviem cada temporada, per portar-vos vins nous i frescos!)
(el 24 noviembre 2024 actualizaremos aquí los cambios a la nueva carta de invierno, disculpad las molestias)
NEGRES
NEGRES MÉS LLEUGERS I AFRUITATS
Catalunya
PARA-ROQUES (Sumoll vinya vella 3m Penedès) 23.00
Amable, elegant, fruits negres i gerds, vi fet fent servir el mètode de maceració carbònica.
–> un vi elaborat amb la varietat sumoll, un raïm que va anar desapareixent del Penedès i que ara s’està recuperant. Elaborat per un celler que treballa amb agricultura ecològica. De Llorenç del Penedès, Tarragona.
GANA (Garnatxa Conca de Barberà) • elèctric, afruitat. natural! 4.50/ 22.00
–> un vi descrit com “honest i transparent” per l’enòleg. Vi 100% natural, buscant la més pura expressió de la Garnatxa. La vinya es troba a l’Espluga de Francolí i data de l’any 1890. Projecte familiar, treballant amb varietats de raïm autòctones de la comarca, com la Trepat, Perallada, Monastrell i Garrut. Agricultura ecològica, intervenció mínima. La primera anyada d’aquest raïm va ser l’any 2009 i des d’aleshores cada any surt millor!
Grècia
MAVRO KALAVRYTINO (Mavro 12m Peloponnese) 27.00
Fruita vermella més aviat madura, amb un toc d’especia.
–> De la regió vinícola grega del Peloponès, un celler anomenat Tetramythos dirigit pels germans Spanos. La varietat de raïm és d’aquesta regió i està recuperada per aquest enòleg. És una varietat difícil de cultivar però molt gratificant quan es transforma en vi. És un vi elegant i vibrant.
MITJA INTENSITAT
Catalunya
♀TREMPAT (Trepat 5m Conca de Barberà) • floral, maduixa salvatge. 26.00
BATLLIU NERO (Pinot Noir Costers Segre) • elegant Pinot d’altitud. 33.00
Espanya
GALLINITA CIEGA (Tempranillo jove 9m Ribera del Duero) 5.10/ 25.00
Explosió de fruita vermella (maceració carbònica) llarg en boca.
–> Anyada 2019. Tempranillo 100% de Ribera del Duero amb 9 mesos de criança en bótes de roure francès. Tal com descriu el celler, “Su nombre surge de los recuerdos de la infancia, cuando jugábamos a encontrarnos con los ojos tapados, momentos llenos de brisas, tierra, meriendas, desayunos, sol, bicicleta, lágrimas, abuelos, vendimia, uva.”
SUPERNOVA (Mantonegro vinya vella 13m Mallorca) 25.50
Concentrat, carnós però fresc.
–> Petita producció del celler “Ca’n Verdura Viticultors” de Mallorca, D.O. Binissalem. Projecte personal de Tomeu Llabrés que va començar en un garatge l’any 2012. Els vins d’aquest celler són monovarietats i coneguts pel seu caràcter mediterrani i per la recuperació de varietats autòctones de l’illa. Verema manual. Vinyes velles de 60 anys.
♀TEIXUGO (Caiño Longo, Sousón 18m Galicia) • balsàmic, mineral. 29.00
–> De la vall d’Avia, un vi elaborat amb varietats locals. Vi elegant, fi i afruitat. Fermentació espontània del most de raïm amb el raïm sencer, en bótes obertes. Premsat lleuger i criança de més de 12 mesos en bótes grans de roure francès
de 1500l. Producció limitada d’unes 1520 ampolles.
França
SEVEN SUMMIT (Syrah & altres) 7m Languedoc-Roussillon) 28.00
Tanins presents, vi sec amb personalitat.
–> elaborat amb una maceració de 10 dies amb totes les parts del raïm, per donar-li un toc fresc i verd perfecte per a l’estiu. Criança de 7 mesos en bótes de roure. 3 varietats de raïm: Mourvèdre, Syrah, Carinyena.
Italia
ETNA ROSSO (Nerelo Mascalese, hormigó 12m Sicily) 40.00
Vi negre sicilià amb caràcter volcànic.
–> raïm cultivat als flancs del volcà Etna, a 500m d’altitud. El vi reposa 9 mesos en dipòsits d’acer inoxidable i després en roure,
i manté una bella frescor representativa d’aquesta regió.
VINS AMB INTENSITAT PERÒ AMB FRESCOR
Catalunya
ERAVI INHERENT (Garnatxa Tintorera. 4m Penedès) • cireres negres, llarg. 32.00
–> Del poble d’Alba, Penedès. Un jove enòleg solitari que viu en una antiga masia preciosa al mig del bosc, elaborant els seus vins amb una gran passió. Fermentació en acer inoxidable seguida d’una criança de 4 mesos en bótes de
roure francès usades.
790 PECATS (Garn., Syr. + 10m Penedès) • definitivament pecador. 36.50
–> Una joia de la bodega Loxarel al Penedès.
SANG DE SAULÓ (Merlot Alella) • profunditat i fruita intensa. 5.60/ 27.00
–> Anyada 2021. Agricultura orgànica. Verema manual i fermentació amb llevats salvatges.
Sense sucres ni sulfits afegits.
SERRES VELLES (Carinyena 6m Penedès) • viu; fruita madura. 35.00
–> De la bodega de Montrubí. Verema manual i fermentació en inox amb control de temperatura. Premsa suau i criança durant 6m en bótes de roure francés.
AMB MOLT DE COS I FINESA ABSOLUTA
Líban
CHATEAU MUSAR ROUGE 2017 57.50
Finura de Bordeaux amb caràcter mediterràni.
Vall del Bekaa; bodega Chateau Musar
Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault
12m en barriques de roure francès
Catalunya
CLOS GALENA 2019 59.00
Un cupage fabulós del Priorat.
D.O.Q. Priorat
40% Garnatxa, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Carinyena, 20% Syrah
12m en barriques de roure francès
Eslovènia
MOVIA VELIKO RDECE 2011 (Natural!) 65.50
Profund i llarg en boca, sedós.
Goriška Brda, Primorski
70% Merlot, 20% Pinot Noir, 10% Cabernet Sauvignon
6 anys en barriques de roure francès
Ribera del Duero
DOMINIO DEL ÁGUILA RESERVA 2020 78.50
Fi, serio, elegant.
D.O. Ribera del Duero. Bodega del Águila
100% Tempranillo
27m en barriques de roure francès
Rioja
200 MONGES RESERVA RIOJA
Es desfa a la boca.
Reserva 2012 69.00
Gran Reserva 2006 95.00
D.O.Q. Rioja
85% Tempranillo, 10% Graciano, 5% Garnacha
20m en barriques de roure francés i americà
Prova una cata vertical (diferentes anyades)!
VI “ORANGE” (MACERACIÓ AMB PELLS)
Catalunya
AUS ORANGE (Pansa blanca + rosada pells 2m* Alella) 5.40/ 26.50
“Salino”, llarg i equilibrat.
–> Anyada 2022. De la bodega Alta Alella (Pujol Busquets Guillen). Se sotmet a un premsat suau, i després una fermentació espontánea en àmfora de “sauló” (un árido compuesto de arcillas, sorra i limos) durant 2 mesos. La forma de l’àmfora (forma ovalada) crea un “battonage” natural (barreja dels sediments en el vi). Les vinyes es troben al costat d’un parc natural a la costa mediterrània. Verema manual. Dada curiosa: el celler rep el nom de “el celler dels ocells”, i cada vi rep el nom d’un dels ocells que es troben al parc natural proper, que acudeixen regularment a visitar les vinyes.
Espanya
NAUDA (Sauv. blanc, Macabeu, pells 11m Rioja) • bona acidesa; fresc. 28.00
–> Anyada 2022. De Villalba a la Rioja, el celler és Alonso y Pedrajo. Vi ecològic natural. Maceració llarga amb la pell seguit d’una criança en roure amb sediments de raïm. Les vinyes es troben al punt més alt de Rioja i s’elaboren amb la mínima intervenció. Vi de cos mitjà, sense filtrar i sense clarificar.
♀REVOLUCIÓ SOLAR (Garnatxa, pells 3m Priorat) 35.00
Sabors que recorden els vins de Xerès; fruits secs en boca, intensitat, demana menjar.
–> Anyada 2022. De la fantàstica comarca vitivinícola del Priorat, habitualment coneguda pels seus negres amb cos, i característic pels seus sòls de pissarra. Contacte amb la pell durant 3 mesos seguits d’un envelliment de 12 mesos en ampolla abans de ser embotellat.
ROSATS
Turquia
PASAELI BLUSH (Çalkarasi, sud-oest de Turquia) • sec, lleuger. 5.20/ 25.00
–> Pasaeli és un celler familiar fundat l’any 2000 per Seyit Karagözoglu amb un amic italià. Les vinyes estan escampades per la costa oest on reben una bona brisa del mar Egeu i de Màrmara, que aporten una certa salinitat als vins. Elaborat amb una varietat de raïm local de la regió.
Catalunya
♀AMFITEATRE (Sumoll, Xarel·lo 7m Penedès) • elegancia, fruita madura. 27.00
–> Un vi de vinyes velles de més de 80 anys. Agricultura ecològica i vi elaborat en una masia antiga. Contacte amb la pell, fermentació salvatge i envellit en àmfores d’argila. Petita producció de només 1286 ampolles.
Espanya
FORLONG (Tintilla de Rota, Cab. Sauvignon Cadiz) 26.50
Sedós, fresc, amb textura i cos a la boca.
–> No és comú trobar un vi rosat a Cadis. Versàtil i fàcil de maridar amb molts plats. 60% Cab Sav, 30% Tintilla de Rota. 35 dies de fermentació. La bodega Forlong va començar l’any 2007 i es troba en una antiga finca/masia anomenada “El Olivar del Forlón”, recuperant les varietats antigues de la comarca. Pel que fa al nom de Forlong, l’enòleg es va inspirar en l’antic propietari d’aquesta casa, el britànic Peter Forlong, combinat amb la idea que aquest vi havia estat un somni “for long time”… 😉
BLANCS
MÉS AVIAT SECS
Catalunya
♀MISTERIÓS (Xarel·lo vinya vella 5m* Penedès) • cremós, textura. 25.50
–> Anyada 2020. De la zona del Serral del Lavern/Subirats. Bodega Jardí de los Sentits. Fermentació en contacte amb la pell durant 3 hores, creant suaument el most de raïm, després fermenta (amb llevats preparats una setmana abans) en dipòsits d’acer inoxidable durant un període més o menys llarg segons l’acidesa que desenvolupi el vi. El vi passa 2 mesos de “battonage” (remenant els sediments per donar textura) i 5 mesos en bótes de roure francès. Les vinyes es troben dins d’un bosc, donant una bella mineralitat al vi. Dada curiosa: aquest vi va rebre el seu nom (Misterios) perquè presenta una mineralitat definida, un dels aspectes més misteriosos del caràcter d’un vi…
Espanya
EL PINTO (Palomino Cadiz) • fresco, elegante. 24.00
–> Anyada 2022. Del sud d’Espanya, amb mètodes d’elaboració de vi biodinàmics.
Tots els aspectes d’aquest vi s’han fet manualment, inclòs l’etiquetatge i l’embotellament.
ALBARIÑO CAZAPITAS (Albariño Galicia) • cítric; acidesa. 28.00
AD LIBITUM (Maturana Blanca 5m* Rioja) • untuós. 4.90/ 23.50
–> Anyada 2022. De la bodega Juan Carlos Sancha de Rioja. El most de raïm després d’un lleuger premsat vertical es cria durant 5 mesos en bótes de roure francès de 500l, amb els sediments del raïm. Vinyes cultivades a 500 m d’altitud a la vall de Najerilla en terrasses escarpades on la verema manual és imprescindible. No és una gran producció, només 4000 ampolles d’aquest vi. Dada curiosa: aquesta varietat de raïm (Maturana Blanca) va ser la primera referència escrita trobada de vins de Rioja, a l’any 1622.
OCAMPO (Listán Blanco 9m* Tenerife) • mineral, toc volcànic. 37.00
–> Anyada 2020. Vinya de la família López Díaz. El raïm fermenta amb els seus propis llevats en grans bótes de roure francès durant uns 9 mesos, amb els sediments del raïm. La vinya va ser una de les primeres plantades a aquesta illa i, per tant, avui dia és una de les més prestigioses. La seva altitud oscil·la entre els 100 i els 1000 m sobre el nivell del mar. Sòls volcànics. Petita producció de 3300 ampolles.
França
♀SAINT VÉRAN (Chardonnay 12m Bourgonya) • cítric; mineral. 47.00
–> Anyada 2021. Del celler de la família Paquet. Fermentació malolàctica 70% en bótes de roure i 30% en acer inoxidable, seguida d’una criança de 4 mesos en dipòsits d’acer inoxidable amb els sediments del raïm. Aquesta vinya està formada per 10 parcel·les diferents, i el celler és de dos germans.
Grecia
SAVATIANO (Savatiano Attica) • aromàtic amb buena acidesa. 26.50
–> Anyada 2022. La verema es fa a la nit i després el raïm fermenta en el seu propi llevat durant 10 dies en acer inoxidable. Cada 24h es treu el 10% del vi que hi ha al fons del dipòsit i s’hi posa el raïm fresc. Després es fa una criança de 10 mesos amb els sediments del raïm. Les vinyes es troben en una de les zones més càlides i seques de Grècia, una zona humida amb brises marines fresques. Dada curiosa: aquesta varietat és coneguda com el “raïm del dissabte” i és una de les més plantades de tot el país.
AFRUITAT O FLORAL
Catalunya
LA GRAVERA (Garnatxa, Costers del Segre) • funky sense filtrar. 24.00
–> Del celler Lagravera. natural, premsat amb l’antic mètode de trepitjar el raïm, i fermentat amb els seus propis llevats de most natural. Fermentació malolàctica natural seguida de 2 mesos en acer inoxidable amb sediments de raïm. La vinya es troba a prop de les muntanyes dels Pirineus. Van recuperar un parcel vell de 1889 que contenia 24 varietats de raïm diferents! I tres d’ells només es trobaven aquí, enlloc més a tot el món..
VITXA (coupage de 4 varietats locals Penedès) • meló, cítric. 4.50/ 19.50
–> Anyada 2022. De la bodega Humanvins. Dada curiosa: l’etiqueta és un homenatge a tots els que treballen a la vinya.
♀CORA (Moscato, Xarel·lo Penedès) • notas de almendra y melocotón. 22.00
–> Anyada 2022. La fermentació es realitza mitjançant el contacte de la pell amb el raïm durant unes 6 hores per respectar els aromes primaris de la fruita i evitar l’oxidació. A continuació, el vi s’envelleix en àmfores d’argila de 100l. El celler va ser iniciat per Josep Mitjans amb només 16 anys, que va trencar la tradició d’aquesta vinya d’elaborar prèviament vins de gran producció de baixa qualitat; en canvi, va començar a fer només 1000 ampolles i de més qualitat. Dada curiosa: el vi s’elabora amb mètodes biodinàmics segons el calendari lunar, i tindrà un gust diferent segons la fase en què el beguis.
Espanya
LA LLEONA (Xarel·lo 4m* Tarragona) • “salino”, mediterrani. 23.00
–> Anyada 2022. Elaborat amb el raïm Xarel·lo, conegut a la comarca com “Cartoixà de la Marina”. De l’Alt de Tarragona, al sud de les zones vinícoles de Catalunya. Celler anomenat tanca els Ulls. Verema manual i selecció de raïm, seguida de 6 dies de contacte amb la pell i premsat suau. Fermentació lenta i criança de 4 mesos amb els sediments del raïm. Les vinyes es troben a l’antiga masia i celler “Camino del Rio”, i envoltades de bosc i plantacions d’ametllers, i altres fruits. La brisa marina és molt present en aquesta vinya i expressada en el vi.
CANTAYANO (Verdejo 6m* Castilla León) • Un Verdejo més serio. 27.00
FEM UNA COSA MÉS ESPECIAL: BLANCS DE RIOJA SÓN DE MODA!
200 MONGES GRAN RESERVA BLANCO 2008 • profund, excepcional. 72.50
D.O.Q. Rioja (Espanya) • 100%Viura (Macabeu) 24m en roure francès
PIRATA (MAGNUM, 1.5L) 2016 (Natural!)• aromàtic, especiat, discret però molt viu. 135.50
Rioja/Segovia (Espanya) bodegas Contador • Verdejo, Viura, Garnatxa, Malvasía (vinya vella) 7m, sense filtrar i fora del normal
ESCUMÓS
Catalunya
Cava
LOXAREL GARNATXA BLANCA • fresc, original. 4.90/ 24.50
(Garnatxa, 15m en ampolla, brut nature)
–> És inusual trobar un cava fet només de Sauvignon Blanc. Raïm cultivat a 700m d’altitud. Vins que intenten recuperar raïms autòctons i representen el “terroir”. Agricultura ecològica i biodinàmica. Elaborat amb el mètode “champenoise” d’elaboració de vins escumosos.
Ancestrals
“Ancestral” és el mètode més antic de fer escumós, amb una sola fermentació en ampolla.
AL ROSA ANCESTRAL • (Macabeu, Xarel·lo, Sumoll) 5.40/ 27.00
–> A la vinya “Vinyes Singulars” que treballen totalment naturals i fan un munt de fantàstics vins saborosos a un pas de Barcelona.
SHHHHH! ANCESTRAL • (Parellada) deliciós toc de fruits secs. 28.00
Espanya
FRANCISCO DE CALA VERMUT ESPUMOSO 32.00
Cadiz (Espanya), Bodega Reyes Magos • Palomino & Pedro Ximenez (Oloroso 16 anys i Pedro Ximenez 5 anys)
Vermut escumós – bastant únic en el mon! Fet amb el mètode “champenoise”. Refrescant.
França
CHAMPAGNE LARMANDIER EXTRA BRUT 76.00
A.O.C. Champagne • 100% Chardonnay 24m – biodinàmic
Champagne meravellós d’un productor amb consciència. Notes torrades, cítric, fresc.
SEC POST-SOPAR
Pansal del Calàs dolç 1998 (Capçanes)
5.50 (100ml)27.00 (500ml)
Criança en barrica. Vinyes velles de Garnatxa (16.5% alc.)
És Poma Mistela
5.90 (100ml) 29.00 (500ml)
Semi-dolç, vi fortificat i fet amb garnatxa de l’Emporda i poma de Girona (15.5% vol.)
Sereno ranci (La Vinyeta)
5.10 (100ml) 25.00 (500ml)
De l’Empordà. Fet amb Garnatxa. (15.5% alc.)